Stress!

Karen Collet

Als er iets gemeenschappelijk is aan alle crises die ik, Karen Collet, in bijna 20 jaar bij de TU Delft heb meegemaakt, dan is het dat ik ze niet vooraf had kunnen bedenken. Dat geldt zeker ook voor wat we nu beleven. Als medewerker bij Communication valt me op dat vooral veel gevraagd wordt van interne communicatie. Door de bril van de media bekeken zijn wij slechts een van de vele partijen die geraakt worden en zeker niet de meest nieuwswaardige. Ook andere externe stakeholdershoeven we niet heel erg uit te leggen wat er aan de hand is. Dus zijn we voornamelijk bezig met medewerkers en studenten te vertellen wat de coronacrisis en het beleid van de overheid voor de organisatie betekenen en welke besluiten onze bestuurders in het verlengde daarvan nemen. Chapeau voor het crisisteam dat de ‘Veelgestelde vragen’ op de homepage steeds weer in ‘no time’ aanvult met een update, de Q&A keer op keer aanpast, nieuwsbrieven verstuurt... En dan heb ik het nog alleen over het centrale niveau. Bij de faculteiten gebeurt hetzelfde om hun achterban te informeren. Respect!

Maar dat de nadruk nu op interne communicatie ligt, is niet het grootste verschil. Het grote verschil is dat het thuis ook crisis is. Snel eten, want straks spreekt de minister president het volk toe; voor het eerst in ik-weet-niet-hoeveel-jaar.Net als je een soap wilt aanzetten, komt er een appje binnen dat er straks (weer) een persconferentie is van het kabinet. Wat gaan ze nu weer bekend maken, denk ik dan. Moet ik niet toch even ‘pleepapier’ gaan kopen? Het ene moment denk je ‘laat maar komen dat virus, ik ben gezond’, het volgende moment vraag je je af of die boodschappenmandjes nog wel kunnen. Jakkes! Als ik naar een serie op tv kijk denk ik ‘niet zo dicht bij elkaar staan!’ Het laat je niet meer los. En eerlijk gezegd word ik daar nu al behoorlijk moe van. Houd toch eens op met die persconferenties in de avond! Mensen moeten ’s avonds tot rust kunnen komen. Want, de volgende dag probeer je ‘gewoon te werken’ maar dan thuis. Misschien wel met kinderen om je heen die ‘thuisscholing’ moeten krijgen, of in elk geval een natje en een droogje en vooral aandacht. Ondertussen wen je aan Skype, tele-conferencen en nog meer. Kortom, we leven in een gekkenhuis. De laatste jaren werd al veel gezegd en geschreven over de overprikkelde samenleving. Overprikkeld? We hadden geen idee! En het eind is nog niet in zicht. Willen we dit volhouden, dan wordt het misschien tijd voor wat afspraken.

‘Etherdiscipline’ zeg maar. Ik doe een voorzet. (1) Maak bespreekbaar dat er grenzen zijn aan wat we van elkaar kunnen vragen. (2) Geef je eigen grenzen aan en probeer die grenzen van een ander te respecteren. Ik weet dat dat lastig is, want iedereen is anders en iedereen leeft in een andere situatie. (3) Stuur elkaar na kantoortijd geen berichtjes over werk als die ook tot de volgende werkdag kunnen wachten. Zo, dat was het. Mijn telefoon staat aan, maar de meeste appgroepen heb ik voor de rest van de avond gemute. Is er nog een leuke film?